Oldalfelelős: Nagy L. frissitve: 2007.06.13.

<<<vissza

Nagy Lóránt

1949-ben Veszprémben születtem.

Iskoláim befejezésével felsőfokú vadgazda végzettséggel hivatásos vadászként, fővadászként dolgoztam Veszprém és Somogy megyében.

A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának kaposvári Rippl-Rónai Múzeumában 1986 óta dolgozom a Természettudományi Osztály gerinces állatokkal foglalkozó preparátoraként.

Azon kevés szerencsések közé tartozom, akiknek munkája és kedvtelő foglalkozása azonos, illetve nagyon közel áll egymáshoz. Vadászattal, gyakorlati természetvédelemmel (ez nagyon jól összeegyeztethető), madarakkal és kisemlősökkel foglalkozom.

Belső múzeumi munkám madarak, kisemlősök, hüllők, kétéltűek , halak , egyéb kiállítási anyag preparálásából, a gerinces gyűjtemény kezeléséből és természettudományi kiállítások készítéséből áll. Kaposvári, budapesti természettudományi múzeumi kollégáimmal és Sipos György magánpreparátorral több kiállítást készítettünk Magyarország múzeumaiban és a hazai nemzeti parkok központjaiban

Kaposváron 1994-ben adtuk át Somogy megye élővilágát bemutató állandó kiállítását, amely élőhelyenként egy-egy diorámában és több vitrinben, tablón, fotón mutatja be a megye természeti értékeit.

Készültek ideiglenes kiállítások is, pl. 1986-ban a budapesti TTM-tól kölcsönkapott, a helyi viszonyokhoz átdolgozott "Jég világa" - a Sarkkörök állatvilágát bemutató - kiállítás, amely a nagy látogatottság miatt a tervezett egy év helyett négy évig állt.

Foglalkozom trófeás nagyvad fejpreparátumok készítésével, de az időm nagyobb részét halak, hüllők, kétéltűek preparálásával töltöm.

Kiállítási ismeretterjesztés céljára egy ideig főleg amerikai és néhány nagyobb európai múzeumban alkalmazott módszert dolgoztam át a hazánkban is beszerezhető anyagokra. Így a preparált vagy az eredeti állatokról vett minta alapján egy speciális öntéstechnikával több pozitív is készíthető. Ezzel kíméljük a fajt, kiállítási és iskolai szemléltető célokra környezeti hatásoknak (pára, hőmérsékletváltozás stb.) sokkal ellenállóbb másolatok készíthetők. Természetesen ezekkel még sok a munka, restaurálás, festés stb., de az elkészült “állat” nem vagy csak nehezen különböztethető meg az eredeti preparátumtól..

Munkáim több hazai múzeum és kiállítóhely diorámáiban is láthatók (pl. Zirc, Dunaújváros, Budapest, Telkibánya, Marcali, Békéscsaba stb.).