<<<vissza

Kőzet- és ásványkiállítás

(Időszaki kiállítás 1996-2004, Marcali Helytörténeti Múzeum)

Habick József (osztrák állampolgár Steyr) a Somogy Megyei Múzeum számára adományozta kőzet és ásványgyűjteményét azzal a céllal, hogy ebből az anyagból készüljön Somogy megyében a természetben előforduló fontosabb kőzetekről és ásványokról a földrajzi ismeretszerzést szolgáló kiállítás.

asv2.jpg (15811 bytes)

Ma ennek a kiállításnak a Marcali Helytörténeti Múzeum ad otthont. A kiállítás anyaga a Helytörténeti Múzeum első emeletén helyezkedik el.

Az emeletre felérve két vitrinben csupán esztétikai szempontból összeválogatott ásványokat mutatunk be.

 

 

 

 

Míg az élet pompázó színekkel, csodálatos formákkal, megejtő illatokkal és soha nem szűnő nyüzsgéssel hívja fel állandóan a figyelmedet magára, míg kedvenceid vannak a virágok, a fák, a szárnyasok és négylábúak között, addig az ásvány elrejtőzik előled. Rejti a növényzet zöldje, a föld mélye…
Igazat adunk a magyar bányásznak, aki az ásványi kristályokat bányavirágoknak nevezi. Változatos alakú, szép színű, csillogó fényű virágai a föld mélyének, nélkülözhetetlen nyersanyagai minden korok emberének…

(Koch Sándor)

A kiállítási termekben vitrinekben elhelyezett ásványok és kőzetek találhatók, melyek nevük felirataival vannak ellátva. A vitrinek fölött és mellett magyarázó szövegek, képek, folyamatokat bemutató ábrák találhatók.

- A második kiállítási teremben 3 különböző szempont szerint csoportosítva mutatjuk be a kiállítási anyagot.

Az első három vitrinben kémiai csoportosításban ásványokat állítottunk ki.

A következő három vitrinben kőzeteket mutatunk be, vitrinenként más-más csoportosításban. Először magmás, majd üledékes és átalakult kőzetek kerülnek bemutatásra. A vitrinek közötti képeken, térképeken, feliratokon a földtani folyamatokat, kialakulásuk lefolyását ábrázoljuk.

Az ember története során a földkéreg számos anyagát felhasználta saját céljaira.Ezen anyagok (kőzetek) köre korszakonként természetesen sokszor változott.
Az ősember a kőkorszakban például szívesen használt kovakőzeteket és obszidiánt különböző eszközök céljaira. A földkéregből felhasznált kőzetek köre napjainkig jelentős mértékben nőtt. A ma embere már nem tudná elképzelni életét a földkéreg kőzeteinek felhasználása nélkül. Az ember által hasznosítható anyagokat két fő
csoportra oszthatjuk fel, ércekre és nemércekre.