Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

történelem


Miről mesélnek a csontok
Vajon hogyan éltek őseink? Mit ettek, milyen balesetek érték őket, s haláluk oka kideríthető-e? Ezen kérdések megválaszolására tett kutatások kis szeletébe enged bepillantást a foglalkozás az alábbi lépésekben: ismerkedés a csonttal. A kalcium tulajdonságai, és ennek következményei: a csont sorsa a földben. Egyszerű kémia: a csont feloldódása, vagy épp mészkiválás a csontra.
Legyünk mi is régészek
Valószínűleg minden gyermeket izgat a régészek munkája, akik a földréteg eltávolítása után legelőször pillantják meg a több száz vagy ezer éve a földbe került tárgyak, anyagok maradványait. A foglalkozás első felében a gyermekek megismerkedhetnek a régészek feltáró munkájának néhány alapelvével, majd maguk is kipróbálhatják, hogy egy előre preparált leletet megkeressenek az előkészített lelőhelyen.
Arcrekonstrukció
Régóta foglalkoztatja az embereket, vajon hogyan is néztek ki a régi korok emberei. Először csak a híresebb személyek, királyok, fáraók, művészek arcait kutattuk, ám manapság már római katona, görög kislány, avar földművelő tekintetét is kereshetjük. Vajon hogyan, milyen elméleti és gyakorlati kutatások alapján készülnek ezek az arcrekonstrukciók? Ezekre próbál választ adni a foglalkozás
Rendhagyó történelem óra
Milyen lehet talpig vasban harcolni, karddal csatakalapáccsal? Vagy milyen lehet egyszerűen csak talpig vasban állni a tűző napon és a csatára várni? Nehéz-e egy kard, és milyen védelmet is nyújt egy normann pajzs a használójának? Sok-sok kérdés, melyre választ kaphatnak azok a diákok, akik ezt a népszerű foglalkozást választják.
Apródiskola
A gyermekek és a fiatalok játékos történelem oktatása, korhű eszközök használatával. Olyan kikapcsolódás, amely megismerteti őket távoli gyökereinkkel és eleink hagyományaival. A foglalkozás egy történelmi fegyver-és páncélbemutatóval kezdődik, melynek során korhű ruhába öltözve valódi fegyverekkel és vértekkel szemléltetjük a középkor emberének harci viseletét és gondolkodását. A páncélokat a résztvevők magukra ölthetik, illetve fontos információkat tudhatnak meg róluk.
Így éltünk mi...
Legújabb foglalkozásunk során a honfoglalást követő időszakot ismertetjük meg a gyermekekkel. A betelepült magyarok életmódjának és művészetének bemutatása négy altémára bontva történik, lehetőséget adva, hogy egymásra épülő foglalkozás-sorozaton vegyenek részt a gyermekek. A témák külön is választhatók.
Restaurátor foglalkozás
A FOGLALKOZÁS ÁTMENETILEG NEM IGÉNYELHETŐ! (Megértésüket köszönjük!) A foglalkozáson keresztül a gyermekek bepillantást nyerhetnek a restaurátorok munkájába. Megismerve szerteágazó tevékenységüket, már egészen máshogy fognak tekinteni múzeumunk kiállításaira, vitrinjeink tárgyaira
Miről mesélnek az érmék
A foglalkozáson a gyerekek rövid betekintést nyerhetnek az érmek, a numizmatika világába. Többek között megtudhatják hogyan készültek az érmek, mik voltak főbb jellegzetességeik és azt is, hogy egy-egy érmének mennyi lehetett a korabeli vásárlóértéke. A foglalkozás során külön szó esik a középkori éremkincs leletekről. Az érmekről nem csak képeket láthatnak az érdeklődök, hanem egészen közelről meg is vizsgálhatják azokat. Ezenkívül további játékos feladatok segítségével hozzuk közelebb az érmek igen színes - arany, ezüst, bronz - világát a gyerekekhez.
Sporttörténet
Új múzeumi foglalkozás került kidolgozásra a Sportolók, sikerek, serlegek című kiállításunkhoz kapcsolódóan, mely program szeptember 1-től igényelhető az iskolák számára.
Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás