Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

Bemutatkozás

A Somogy megyei múzeumi szervezet jogelődje 1909-ben alakult meg „Somogymegyei Muzeum Egyesület” néven.

A már korábban kiállításon is bemutatott gyűjteményeit a Vallás-és Közoktatásügyi miniszter 1936-ban nyilvánította közgyűjteménnyé. A két világháborút átvészelt muzeális anyag nagysága 1948-ban már meghaladta a 12 ezer darabot.
1949-től viseli a „Somogy Megyei Múzeum” nevet, ekkor gyűjteményei állami tulajdonba kerültek. 1951-ben Bernáth Aurél nyitotta meg az első, a kor színvonalán álló állandó kiállítást.
1961-ben a múzeum, megyei szervezetként, a megyei tanács irányítása alá került, neve ezért „Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága – Rippl-Rónai Múzeum” lett. Ekkor a megyei múzeumi szervezetnek hat vidéki kiállítóhelye volt. 1973-ban indult el a munkáját bemutató szakmai folyóirat, a Somogyi Múzeumok Közleményei. Hálózata tovább bővült, 1977-ben a múzeumi szervezet már 39 múzeumi egységből állt.

1991–1993 között a somogyi városokban lévő helytörténeti múzeumok önálló múzeumi intézményekké váltak. A nagyfokú hálózatépítés után a ’90-es években a minőségi kulturális szolgáltatásokra és a fenntarthatóságra helyeződött át a hangsúly, és a hálózat fokozatos karcsúsítása következményeként a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezete 2012-ig 12 egységből állt.A 2007-es intézményösszevonás eredményeként átvette a Somogy Megyei Művelődési Központ feladatkörét.
A kaposvári székhelyű intézmény 2011-ben részben kiköltözött addigi központi épületéből. Szolgáltatásai jelenleg két telephelyen érhetők el. Kiállításai, a régészeti és képzőművészeti osztály, a könyvgyűjtemény a régi központi épületben (Kaposvár Fő u. 10.) maradtak, az igazgatóság az adminisztrációval, valamint a többi szakmai osztállyal (néprajz, természettudomány, történettudomány, restaurátorok) Kaposvár, Fő u. 101. számú épületben kaptak helyet.A múzeumi rendszer reformja keretében 2012-ben többször váltottak fenntartót a megyei múzeumok. Az Országgyűlés őszi döntése alapján 2013. január 1-től megszűntek a megyei múzeumigazgatóságok. Addigi tagintézményeik pedig – néhány kivételtől eltekintve – a helyi önkormányzatok fenntartásában működnek tovább. E rendszerben kiemelt szerep jut a megyeszékhelyi múzeumoknak, amelyek települési feladataik mellett megyei hatókörű múzeumként jelentős állami – régészeti, szakmai, módszertani – feladatokat is ellátnak. Somogyban ezt a küldetést a megszűnő Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága (SMMI) jogutódjaként a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Rippl-Rónai Múzeum) folytatja.


Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás