Bőrönd múzeum


Igényelhető múzeumpedagógiai foglalkozások

 

 

Legyünk mi is régészek – bepillantás a régészet és segédtudományai mindennapjaiba .

Az alább felsorolt foglalkozások akár egymásra épülve is alkalmazhatóak, több múzeumi látogatásra alkalmat adva. Kérésre a több fajta foglalkozás egyes elemei külön is kiemelhetőek, egymással vegyíthetőek. A foglalkozások időtartama 45 – 90 perc között változik, de kérése ez is változtatható.

 

1. Miről mesél a föld? ( PPT vetített képes előadás, kézbe vehető régészeti tárgyakkal, demonstrációs eszközökkel)

A régészek első alapkérdései: hol, mit is rejt az alattunk található talaj? Lakossági bejelentések, terepbejárások, légi régészet. A felszín árulkodó jelei a mélyben található leletekről. A különféle anyagfajták ( kő, kerámia, fémek, szerves anyagok )viselkedése a talajban. Az ásatás menete (gépek, eszközök, szakemberek). A talaj árulkodó jelei a mélyben rejtett tárgyakról (légi fényképek, sírfoltok, bolygatások nyomai) Demonstrációs eszközök használata: régészeti réteg demó, veremház makettek.

 Ajánlott életkor: 6-14 év

Időtartam: 45 perc

Foglalkozásvezető: Őszi Zoltán Tel.: 20-518-9564, 30-206-2881

e-mail: oszizoltan@smmi.hu

 

2. Miről mesélnek a csontok? (PPT vetített képes előadás, kézbe vehető régészeti tárgyakkal, demonstrációs eszközökkel)

 Ismerkedés a csonttal. A kalcium tulajdonságai, és ennek következményei: a csont sorsa a földben. Egyszerű kémia: a csont feloldódása, vagy épp mészkiválás a csontra.

A csont mint váz, szerepe a testben. A csont mesél: a nemről, az életmódról, az élelemről, a betegségekről, balesetekről, harci sérülésekről és a halál okáról.

Az élő szövet lebomlása , lebontó szervezetek, ezek életéhez szükséges anyagok (élelem, víz, oxigén). Ha bármelyik hiányzik: a lebomlás lelassulása, leállása, mumifikálódás. A múmiák fajtái: száraz, jég és mocsári múmiák. Mennyivel tudnak többet mesélni a múmiák mint a csontvázak? ( ruházat, hajviselet, külső és belső élősködők, tetoválások, utolsó élelem……..)

Ajánlott életkor: 8-14 év

Időtartam: 60 perc

Foglalkozásvezető: Őszi Zoltán Tel.: 20-518-9564, 30-206-2881

e-mail: oszizoltan@smmi.hu

 

3. Miről mesélnek a csontok – arcrekonstrukció

(PPT vetített képes előadás, kézbe vehető régészeti tárgyakkal, demonstrációs eszközökkel)

Ismerkedés a csonttal, ismerkedés az izmokkal, ezek egymásra hatásával. Izomtapadási pontok a csonton. Boncolás régen és most, egy kis anatómia.

Ahány ember, annyi arc, annyi fejforma, annyi koponya. Különböző koponyaformák és anatómiai formák ( kerek és hosszúkás koponya, csapott és meredek homlok, pisze és sas orr…..) kiválasztása a tanulókon (egymáson végzik)

Egy professzionális arcrekonstrukciós sorozat megtekintése.

Gyakorlati munka: kicsinyített emberi koponyamásolatra arcrekonstrukció készítése.

(Minden gyermek egyet – egyet.)

 Ajánlott életkor: 8-14 év

Időtartam: 90 perc

Foglalkozásvezető: Őszi Zoltán Tel.: 20-518-9564, 30-206-2881

e-mail: oszizoltan@smmi.hu

 

4. "Így éltünk mi": a veremház

A téli szállásként szolgáló, valamint a falvakban élő földművelők, állattenyésztők és a különböző iparosok jellegzetes lakhelyeként is ismeret földházak kerülnek bemutatásra. A bemutatás képes vetítéssel és különböző szemléltető eszközökkel (földházmakettek) történik.

A félig földbe süllyesztett lakóházak részletes megismerése (felhasznált alapanyagok, belső elrendezés stb.) után a résztvevők, kisebb csoportokra bontva (3-4 fő) földház makettet készítenek.

Ajánlott korosztály: 4.-6. osztályos diákok,

Időtartam: 90 perc

Foglalkozásvezető: Stepán Kata múzeumpedagógus Tel.: 0620/597-4810

e-mail:stepankata@smmi.hu

 

5. " Így éltünk mi": a nemez

Ez alkalommal a nemezzel, mint alapanyaggal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ennek az ősi eredetű textilnek az előállítása, és különböző felhasználási lehetőségei kerülnek bemutatásra. A honfoglaló magyarok használták jurtatakarónak, szőnyeg helyett, lótakarónak és sok minden másnak is.

Megtudhatják, hogy mi is az a nemez, kiknek a feladata volt az elkészítése. Megismerhetik és kipróbálhatják az elkészítés folyamatát is.

Szót ejtünk a nemezrátétek motívumvilágáról, valmint a motívumok jelentéséről is.

A foglakozás második felében, pedig mindenki elkészítheti a saját nemezlapját

Ajánlott korosztály: 4.-6. osztályos diákok

Időtartam: 90 perc

Foglalkozásvezető: Stepán Kata múzeumpedagógus Tel.: 0620/597-4810

e-mail: stepankata@smmi.hu

 

6. " Így éltünk mi": az ötvösség.

A honfoglalás kori művészet legszebb darabjai az ötvösök műhelyéből kerültek ki. A magyar mesterek által készített tárgyak (hajfonatkorongok, tarsolylemezek, ruhadíszek, méltóságjelvények), a tárgyakon lévő díszítőmotívumok és mögöttes tartalmuk áll a foglalkozás középpontjában. Szót ejtünk a motívumok és az ősi hitvilág kapcsolatáról is.

Különböző régészeti leletek, másolatok lesznek segítségünkre.

A foglalkozás második felében pedig a fémdomborítás technikáját próbálhatják ki a gyerekek, a megismert motívumok felhasználásával.

Ajánlott korosztály: 4.-6. osztályos diákok

Időtartam: 90 perc

Foglalkozásvezető: Stepán Kata múzeumpedagógus Tel.: 0620/597-4810

e-mail:stepankata@smmi.hu