Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső
2014. szeptember. 11.A Somogy és Zala megye, valamint két község (Őrtilos és Belezna) határán fekvő egykori erődítmény területén (Zrínyi-Újvár vagy Új-Zrínyivár) már 2007 óta folynak régészeti feltárások. Az idei évben két hetes tervezett régészeti kutatást végzett a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vándor László és Költő László vezetésével, Varga Máté és Négyesi Lajos közreműködésével. A munkába bekapcsolódtak a Szegedi Tudományegyetem (Kovács Szabina, Molnár Karola, Parczen Anna, Szász Barbara) és a Pécsi Tudományegyetem (Szűcs Flóra, Harag Mátyás) régészhallgatói, továbbá Padányi József mk. dandártábornok (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) vezetésével katonatisztek és a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának hallgatói. Az ásatást a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a környék önkormányzatai (Belezna, Őrtilos, Molnári) támogatták. Külön szeretnénk köszönetet mondani Jancsecz Lajos, beleznai polgármesternek, aki mindvégig támogatott és segített minket, amiben csak tudott.

Az idei évben célul tűztük, hogy a tavaly megtalált – korábban Bertók Gábor által magnetométeres kutatással azonosított –, a vár északi oldalán lévő sarkantyúbástya palánkszerkezetét tovább kutassuk. Ezt csak részben sikerült megtalálni északi irányban, azonban a bástya sarkát nem tudtuk biztosan megállapítani, így ez a feladat jövőre maradt. A bástya vonalának folytatása déli irányban kissé bizonytalan volt a magnetométeres felmérésen, és mi sem tudtuk az ásatás során bizonyítani a nyomvonalát, azonban több bombarepesz-darab is jelzi, hogy a közelben kell lenni a falnak.

A várudvaron korábban egy nagyméretű, többhelyiséges épületet sikerült megtalálni és részleteiben feltárni, ami nagy valószínűséggel a katonák szálláshelye lehetett. Ezen épület szerkezetében és pontos kiterjedésében számos megválaszolatlan kérdés maradt még, ezért itt is további szelvényeket nyitottunk. Az egyik szelvényben - ami elméletben már kívül esik a nagyméretű központi (helyiségen) épületen – egy sárga, agyagos járószintet találtunk, valamint több gerenda és deszka elszenesedett maradványát, ami alapján feltételezzük, hogy itt is állhatott egy helyiség, illetve a nagy épület egyik kidőlt falát találtuk meg. A szelvényben igen vastag modern kori feltöltést találtunk, ennek ellenére a vár pusztulási rétegéből kályhacsempe és kályhaszem töredékeket, nagyobb mennyiségű állatcsontot, ólom puskagolyót, agyagpipa töredékét, vas tárgyakat, mázas és máz nélküli kerámiatöredékeket találtunk.

A várudvaron nyitott másik szelvényben - amellyel a korábban előkerült falakat akartuk tisztázni – a nagyméretű épület két helyiségét is átvágtuk. Az egyik helyiségben előkerült egy kályha agyagból és téglából rakott alapja, valamint az összedőlt kályha darabjai. Ezek között számos figurális és ornamentális kályhacsempe, valamint egyszerűbb, tál alakú kályhaszemek láttak napvilágot. A kiemelt kályhacsempék között több, ezen a lelőhelyen eddig nem ismert típus is előkerült. A kályhaomladék közül több más lelet is előkerült: vas bomba (1,9 kg súlyú), ólom puskagolyók, agyagpipa töredéke, porcelán edény töredéke. Az ebben a szelvényben megtalált másik helyiség szintén egy összedőlt kályhát rejtett, amiben szintén sok kályhacsempe és kályhaszem volt. Továbbá számos mázas tál töredékét, valamint egy belül mázas edény külső oldalára tapadva egy pénzérmét is találtunk. Az érméről csak tisztítás után lehetséges megmondani, hogy mely uralkodó veretéről van szó.

A 2014. évi ásatás eredményesnek mondható abból a szempontból, hogy számos, korábban csak töredékesen megtalált kályhacsempe típus most egészben került elő, továbbá több kisebb leletből pedig az egykori várvédők életére következtethetünk. Számos kérdésre választ kaptunk, azonban számtalan nyitott kérés maradt előttünk, amiket az elkövetkezendő évek további feltárásaival szeretnénk megválaszolni. Reméljük, hogy a következő évben egy hasonlóan sikeres ásatást tudunk véghez vinni.

A várról részletesebben az alábbi linken olvashatnak az érdeklődők: http://www.szadvar.hu/2013/12/varjaro-magazin-2-szam-dr-vandor-laszlo-zrinyi-ujvar/

Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás