Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső
2013. január. 11.
2013. január 7-én érkezett a hír: Münchenben, 91. életévében elhunyt Halász Péter, író, újságíró, dramaturg,  az 1956-os  magyar emigráció egyik reprezentatív képviselője, aki 1957-1987 között a Szabad Európa Rádió egyik legismertebb magyar munkatársa volt. A Kádár korszakban itthon „persona non grata”-nak számított, a rendszerváltás után viszont munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. (Wikipédia)

Az Amerikai Népszava, amelyben az évtizedek során Halász Péter szinte valamennyi fontos írása napvilágot látott, a január 7-én megjelent nekrológban találóan jellemzi egykori munkatársát. Kiemeli, hogy  Halász Péter a magyar irodalom őstehetségeként született, s ha nem hagyja el Magyarországot, ma a magyar irodalom legnagyobb képviselői közt emlegetnék a nevét. Sajnos – tegyük hozzá – a vasfüggöny miatt idehaza már kevesebben ismerik az életművét. Halász Péter  írásai nagy empátiával, bölcsességgel és ugyanakkor némi iróniával mindig az emberségről, az emberi sorsokról szóltak. Elutasította a nácizmust, a diktatúrák minden formáját. Az emigráció azon részéhez tartozott, amely megőrizte méltóságát és tisztánlátását. Soha nem csatlakozott a szélsőségesek táborához.

„Halász Péter egy rendkívül intelligens, finom és kedves ember volt, akiben egy barátot, szerető kollégát, a magyar irodalom, színházművészet és a filmgyártás egyik nagy alakját veszítettük el.” – írja búcsúzóul az Amerikai Népszava.

Szerény természete miatt Halász Péter magánélete kevésbé volt ismert a nagyközönség előtt. 1946-ban feleségül vette az egykori sztárt, Rácz Vali színész- és énekesnőt, akire születése 100. évfordulója alkalmából kiállítással emlékeznek a Somogy megyei múzeumban.Vali és Péter 1946 januárjában ismerkedtek meg. Békefy Gábor színigazgató mutatta be őket egymásnak a Japán kávéházban. Az író 1941-ben, tizenkilenc éves korában írt regényével (Szülei elváltak) vált ismertté. Tollából 1939 és 1943 között különböző álneveken ötvennél több kalandregény, lektűr született. Írói pályafutása a háború miatt szakadt félbe. Találkozásuk idején épp első színdarabját, a „Házasság hármasban”-t írta. Hat hónappal később ő és Vali összeházasodtak.  Rácz Vali új életet kezdett, 1944–45 telének rémségeit, borzalmait maga mögött hagyva igyekezett felejteni. 1950-ben megszületett fiuk, Valér, 1952-ben pedig a lányuk, Mónika.

Abban, hogy Rácz Vali pályájának emléktárgyai, személyes relikviái szülőföldje múzeumába kerülhetett, a család önzetlensége nagy szerepet játszott. A 2012. január 20-án nyílt Sors és sanzon – Rácz Vali emlékeiből című kiállítás Rácz Vali családja (a férj, Halász Péter és gyermekei, Monica Porter és Valér Halász) védnökségével jött létre. A reprezentatív tárgyakból rendezett kiállítás még 2013. január 13-ig látogatható.

A családnak gyászában a Rippl-Rónai Múzeum ezúton is együttérzését fejezi ki.

Az elhunyt író emléke előtt tisztelegve a kiállítás 2013. január 12-13-án ingyen látogatható.Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás