Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső
2012. október. 27.

Márkus Kata

Korabeli ruhákba öltözött fiatalok fogadták a vendégeket Rippl-Rónai egykori otthonában, a most megújult Róma-villában pénteken. A kora délutáni órákban nyitotta meg ugyanis kapuit a nagyközönség előtt a pályázati segítséggel 239 millió forintból megújult Rippl-villa, ahol a festőóriás 1908 és 1927 között élt.

A Róma-villa felújítása tavaly kezdődött. A fejlesztések során az 1868-ban épült villa és a műterem, valamint az egy holdnyi zárt park is megújult. Új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épült fogadótérrel, pénztárral, emléktárgybolttal, ruhatárral. Megújult a villa és a műteremház homlokzata is. A kiállítótér alkalmas irodalmi és zenei estek, tanácskozások lebonyolítására. Megújultak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe tették a Méhesházat is.

Korabeli ruhás fiatalok idézték a századelő hangulatát az ünnepi megnyitón, miközben a kaposvári iparművészeti iskola diákjai festettek a villakertben. Az érdeklődőket végigkalauzolták az új kiállítótérben, a művészettörténész tárlatvezetést tartott a villában, a Csiky művészei pedig olyan költők verseit szavalták, akik jártak Rippl-Rónainál, vagy akiket a művész lerajzolt. Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke Rátóti Zoltán színházigazgatóval Rippl szokását felidézve nárciszhagymákat ültetett a kertben, majd a résztvevőket forró csipkebogyó teával is megvendégelte a város.

Rippl-Rónai a miénk, kaposváriaké – jelentette ki a megújult Róma-villa átadásán Szita Károly polgármester. – A város egyik legjelentősebb identitásteremtő értékéről van szó, épp ezért kötelességünk is adódott nem csak önmagunknak, hanem az utánunk következőknek is. Ezért döntöttünk úgy, hogy felújítjuk mindazt, ahol Ő élt.
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke – ahogy mondta – a 320 ezres büszke, kitaró, hagyománytisztelő és a megújulásra nyitott minden somogyi nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta: polgármester úrral sokat jártunk a fővárosba, telefonáltunk és tárgyaltunk annak érdekében, hogyan tudnánk megteremteni azt, hogy ami lelkileg a kaposváriaké, az a földhivatali kivonatokon is a kaposváriaké legyen.

Az elnök aztán a nemrégiben lezajlott vagyonátadásra utalva hozzátette: a legnagyobb büszkeség számomra az, hogy ez a vagyon a kaposváriaké lett tulajdonilag is. Majd a magyar fiatalok mostani elvándorláshulláma és Rippl-Rónai külföldi tartózkodása közt vont párhuzamot az elnök. – Ám a fontos üzenet számunka, hogy Rippl-Rónai is visszajött – hangsúlyozta Gelencsér Attila. – Ezért ne csak a művészete legyen számunkra minta, hanem az is, hogy hazatért, és itthon teljesítette ki művészetét.


Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás