Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Kaposvár és Somogy tudományos, kulturális és művészeti örökségének
őrzője és közvetítője.
Gyorskereső

Együd Árpád hagyatékEgy újabb fejezetéhez érkezett Együd Árpád folklorista hagyatékának bemutatása. Immár digitalizálva, mutatózva és adatolva interneten is elérhető a gyűjtemény hangzóanyaga a szakma és a nagyközönség számára.

Az egykori testnevelő tanár, a népművelő, a somogyi hagyományőrző tevékenység kiemelkedő alakja, a somogyi népköltészet jeles gyűjtője és feldolgozója harminc év szenvedélyes gyűjtőmunkájának eredményébe kínálunk betekintést. Pótolhatatlan értékű, rendkívül gazdag munkásságát tragikus halála szakította meg. Hagyatékát a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága féltve őrzi és gondozza.

Köszönhetően az NKA anyagi támogatásának bízunk abban, hogy a zömében még feldolgozatlan és publikálatlan gyűjteményrész közzétételével ki tudjuk elégíteni a kutatók, az iskolák, az intézmények és persze a lakosság egyre növekvő érdeklődését. Segítséget nyújtunk a Somogy megyében működő művészeti együtteseknek, népdalköröknek, hagyományőrző csoportoknak, néptáncegyütteseknek, énekkaroknak, mindazoknak, akik érintettek, érdekeltek az autentikus hagyományanyag megismerésében, megőrzésében és továbbadásában, vagy azt tűzték ki célul.

Tesszük ezt a BG-08 Kft-vel együttműködve, Molnár Éva jóvoltából, aki hosszú évekig a megyei múzeum dolgozója volt, lelkiismeretesen, magas szakmai igénnyel és az örökhagyó iránti mélységes tisztelettel kezelte a hagyatékot, jegyezte le a zenei anyag egy részét. Szakmailag dr. Szapu Magda, a hagyaték gondozója és tudományos feldolgozója felügyelte és irányította a munkálatokat.

A már elkészült adatbázis fejlesztésére is nagy figyelmet fordítunk. A portál igény szerint bővíthető, újabb modulokkal kiegészíthető (mint például az adatfelvételek gyűjtőhelyének térképre vetítése, fényképek és videofelvételek csatolása, hibakereső modul felvétele stb.).

A hangzóanyagot eredeti állapotában digitalizáltuk, így a felvételek minősége is változó. Ennek oka, hogy a kutató a mainál kezdetlegesebb technikai felszereléssel, mostohább körülmények között dolgozott, hangfelvételeit harminc-ötven éve rögzítette. A hiányos vagy pontatlan adatolást – a szakmai követelményeknek megfelelve – jobbára pótoltuk vagy pontosítottuk, az ismétléseket, a variánsokat azonban meghagytuk.

Együd Árpád befejezetlen életműve – a jelzett hiányosságok ellenére is – kimeríthetetlen kincsesbánya, melynek közzétételével lehetőséget kínálunk kiaknázására. Éljenek vele! Jó munkát, eredményes keresést, örömteli kutatást kívánunk Önöknek.

http://www.smmi.hu/egyud/


Elérhetőségeink

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
Városi Múzeum

Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 101.
E-mail.: titkarsag@smmi.hu


Rippl-Rónai Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
Telefon: 82/314-011

Nyitva tartás:
10:00 – 16:00 
Hétfő szünnap

Jegyárak:
Teljes árú: 800Ft/fő
Kedvezményes: 400Ft/fő
Családi jegy: 1700Ft
Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő
Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom
Múzeumpedagógiai bérlet: 2.300Ft/fő/4 foglalkozás
Bérletekről további leírás: ITT
Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)


Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön a legfrissebb híreinkről, programjainkról!

Feliratkozás